فهرست مطالب

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 50 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن بیات*، مرتضی علیرضایی نقندر، محمدحسین امینی فرد صفحات 1-11

    برازمبل (Perovskia abrotanoides Karel.) یکی از گیاهان بومی باارزش دارویی و دارای مقادیر قابل توجهی از ترکیبات آنتی اکسیدانی است که به علت خواص ضد میکروبی، کاربرد زیادی در بین اهالی بومی شمال شرق ایران دارد. هدف این پژوهش اندازه گیری و مقایسه ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره های حاصل از حلال های (متانول، اتانول، هگزان و آب)، غلظت های (0، 25/31، 5/62، 125، 250 و 500 پی پی ام) و اندام های مختلف (گل، ساقه و برگ) گیاه برازمبل بود. بدین منظور اندام هوایی گیاهان در مرحله ی اوج گلدهی از رویشگاه جمع آوری و به سه بخش گل، ساقه و برگ تفکیک شدند. نتایج حاصله از سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی نشان داد که در میان عصاره های مختلف بیشترین و کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی و ترکیبات فنلی به ترتیب مربوط به عصاره های متانولی و هگزانی است. در تمامی حلال های مورد استفاده، با افزایش غلظت عصاره از 25/31 تا 250 پی پی ام، میزان فعالیت آنتی اکسیدانی نیز افزایش یافت و با افزایش غلظت از 250 به 500 پی پی ام، کاهش جزیی در فعالیت آنتی اکسیدانی مشاهده شد. همچنین مقدار ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره های گل بیشترین و در عصاره های ساقه کمترین بود. سنجش فاکتور IC50 در میان عصاره های مختلف و مقایسه آن با محلول حاوی استاندارد آسکوربیک اسید حاکی از آن بود که بیشترین اثر بازدارندگی بعد از آسکوربیک اسید، در عصاره های متانولی حاصل شد. بطور کلی نتایج نشان داد که گیاه برازمبل و مخصوصا گل ها غنی از ترکیبات فنلی می باشد و متانول به عنوان بهترین حلال جهت استخراج ترکیبات فنلی و آنتی اکسیدانی می باشد.

    کلیدواژگان: برازمبل، ترکیبات فنلی، عصاره های گیاهی، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • معصومه قطبی، لیلا امیدوار لنگرودی*، طیبه سادات حسینی صفحات 13-29

    امروزه بالا بردن ارزش غذایی ماکارونی اهمیت ویژه ای یافته است. عدس یکی از منابع اصلی تامین مواد غذایی و پروتئین گیاهی است که سرشار از ویتامین ها بوده و خواص آنتی اکسیدانی بالایی دارد. در این تحقیق اثرات افزودن مقادیر 5، 10 و 15 درصد آرد دانه عدس بر اساس آرد سمولینا مصرفی بر ویژگیهای ریولوژیکی، شیمیایی، پخت و حسی ماکارونی بررسی شده است. آزمون‏های ریولوژیکی نشان داد با افزایش میزان آرد عدس پایداری خمیر، بیشینه قوام خمیر، میزان مقاومت شبکه گلوتن، میزان ژلاتیناسیون نشاسته، میزان قوام ژل تشکیل شده و میزان رتروگراداسیون نشاسته نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت اما میزان جذب آب روند مشخصی نداشت. نتایج آزمون های شیمیایی روی نمونه های ماکارونی تولیدی نشان داد که از لحاظ رطوبت، اختلاف معنی‏داری بین کلیه تیمارها وجود ندارد هرچند به لحاظ کمی تیمار شاهد از رطوبت بالاتر برخوردار بود اما میزان خاکستر، پروتئین و فیبر در نمونه های حاوی آرد دانه عدس با افزایش سطوح مصرف، زیادتر شد. نتایج آزمون پخت نشان داد که تیمارحاوی 15 % آرد دانه عدس دارای بیشترین و تیمار شاهد دارای کمترین زمان و عدد پخت می باشند. با آزمون حسی مشخص گردید که افزودن آرد دانه عدس در سطح 5 % می‏تواند در بهبود اکثر ویژگی‏های حسی نقش موثرتری داشته باشد. ماکارونی دارای 5 % آرد دانه عدس به لحاظ دارا بودن خواص شیمیایی، پخت و ویژگی های حسی مطلوب تر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ماکارونی، آرد دانه عدس، غنی سازی
  • عبدالواحد صفرزائی، حمید سرحدی*، علیرضا داشی پور صفحات 31-50

    گیاهان دارای ترکیبات موثری از جمله فنلی، آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی هستند. روش های مختلفی از جمله سوکسله و غرقابی و یا از طریق فناوری های جدید نظیر مایکروویو و یا امواج فراصوت مورد استفاده قرار می گیرند که می توانند تاثیر بسزایی در میزان استخراج این ترکیبات داشته باشند. هدف از این مطالعه، بررسی کارایی استفاده از امواج فراصوت در استخراج ترکیبات فنلی، ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی برگ و ریشه گیاه کبر می باشد. بهینه سازی به روش سطح پاسخ با استفاده از فاکتور زمان در سه سطح (10، 25 و 40 دقیقه) و شدت صوت نیز در سه سطح (40، 70 و 100 درصد) با حلال الکلی در نظر گرفته شد. از نتایج آزمون های انجام شده با روش آماری سطح پاسخ، شدت صوت به عنوان تاثیرگذارترین فاکتور استخراج ترکیبات فنلی، آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی از برگ و ریشه گیاه کبر بدست آمد که با افزایش زمان و شدت صوت میزان استخراج این ترکیبات افزایش یافت. شرایط بهینه استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی با حمام فراصوت، زمان 36 دقیقه و شدت صوت 91 درصد برای برگ و ریشه میزان ترکیبات فنلی کل به ترتیب 25/47 و 17/24 میلی گرم بر گرم و میزان بهینه IC50 برگ و ریشه نیز به ترتیب 9/13 و 40/20 میکروگرم بر میلی گرم بدست آمد. مقدار عددی حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد و باکتری کشی برای استافیلوکوکوس اوریوس کوآگولاز مثبت کمتر از اشریشیاکلی مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: گیاه کبر، آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی، فراصوت
  • هاجر محبوبی بروجنی، محمد گلی* صفحات 51-63

    مایونز امولسیون روغن در آب می باشد که توسط عمل امولسیفایری تخم مرغ پایدار می شود. اما سطوح بالای کلسترول موجود در زرده تخم مرغ سبب تلاش برای یافتن ماده ای مناسب به عنوان جایگزین تخم مرغ شده است. هدف از این پژوهش کاربرد شیر کنجاله پسته به عنوان جایگزین تخم مرغ و یافتن فرمول بهینه برای تولید مایونز می باشد. بدین منظور نمونه های مایونز با تخم مرغ کاهش یافته با استفاده از شیر کنجاله پسته در 5 سطح جایگزینی با زرده تخم مرغ (0، 25، 50، 75 و 100 درصد) و صمغ های زانتان و گوار در 5 سطح وزن کل فرمول (0، 05/0، 1/0، 15/0 و 2/0 درصد) با استفاده از روش سطح پاسخ طرح مرکب مرکزی تولید و سپس سفتی، نیروی چسبندگی، چسبندگی، پایداری حرارتی، پایداری فیزیکی نمونه ها اندازه گیری شدند و در نهایت مدل سازی انجام گرفت. ضریب تبیین مدل های بدست آمده حاکی از توانایی مناسب اکثر مدل ها در تخمین داده ها و تطابق مناسب داده های حاصل از اندازه گیری با اعداد تخمین زده شده توسط مدل ها بود. نمونه های حاوی 25درصد شیر کنجاله پسته با 09/0 درصد صمغ و 64 درصد شیر کنجاله با 15/0 درصد صمغ به عنوان نمونه های بهینه معرفی شدند. به منظور صحت از این پیشگویی، آزمون اعتبار سنجی انجام گرفت و مشخص شد که نمونه ها از لحاظ سفتی، نیروی چسبندگی، چسبندگی، پایداری فیزیکی و پایداری حرارتی با اعداد پیش بینی شده مطابقت داشته و تنها اختلاف ناچیزی باهم داشتند. می توان نتیجه گرفت با استفاده از این دوفرمول بهینه، سس مایونز با میزان کلسترول کم و ویژگی های مشابه با شاهد(حاوی 13 درصد زرده تخم مرغ)تولید کرد.

    کلیدواژگان: سس مایونز کم کلسترول، شیر کنجاله پسته، صمغ زانتان، صمغ گوار، روش سطح پاسخ
  • سید مهدی اجاق*، شیرین حسنی، مریم حسنی صفحات 65-81

    در سال های اخیر ضایعات حاصل از آبزیان به عنوان منبعی از پپتیدهای زیست فعال مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. لیکن تولید پپتیدهای زیست فعال نیازمند روش های محافظتی می باشد تا علاوه بر افزایش پایداری فیزیکی، منجربه رهایش کنترل شده و بهینه-سازی تاثیر آن طی مصرف گردد. لذا، تحقیق حاضر با هدف تولید نانولیپوزوم های حامل پپتیدهای زیست فعال مستخرج از ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) با اجزای پپتیدی در محدوده زیر 3 تا بالای 30 کیلودالتون به منظور افزایش پایداری فیزیکی، با پوشش کیتوزان انجام گرفت. نتایج نشان داد میانگین اندازه ذرات نانولیپوزوم ها در محدوده 9/333 تا 9/533 نانومتر با پتانسیل زتای 03/54- تا3/46+ میلی ولت و شاخص پراکندگی (PDI) 2/0 تا 54/0 قرار داشت. مقادیر راندمان نانوپوشانی بطور قابل توجهی موثر از تغییرات غلظت کیتوزان در پوشش بود و حدکثر راندمان نانوپوشانی (51/0 ± %57/72) در نانولیپوزوم حامل پپتید با وزن مولکولی کمتر از 3 کیلو دالتون با پوشش 1درصد کیتوزان مشاهده شد. بررسی میزان رهایش پپتید در محیط بیرون تنی حاکی از تاثیر پوشش بر کند نمودن رهایش و افزایش پایداری پپتیدها بود. با ارزیابی پایداری فیزیکی انتشار سریع تر پپتید از لیپوزوم ها پس از فرایندهای انجماد/ انجمادزدایی و خشک کردن انجمادی/ رهیدراسیون مشاهده شد. نتایج نگهداری دراز مدت نانولیپوزوم ها در دو دمای 4 و 20 درجه سانتی گراد مشخص نمود پوشش کیتوزان با افزودن ضخامت غشا و افزایش دافعه بین ذرات سبب پایداری بیشتر نانولیپوزوم ها گردید. نتایج تحقیق حاضر نشان داد نانوپوشانی پپتیدهای زیست فعال در حامل لیپوزومی می تواند روشی مناسب در جهت کاربرد در صنعت غذا و دارو باشد.

    کلیدواژگان: پپتید زیست فعال، نانوپوشانی، پایداری فیزیکی، آلکالاز، رهایش
  • لیلا هوشیار*، مهناز منافی دیزج یکان، هدی جعفری زاده مالمیری، جواد حصاری، صدیف آزادمرد دمیرچی صفحات 83-95

    آب میوه ها و سبزیجات با داشتن آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و مواد معدنی از نوشیدنی های محبوب و سالم محسوب شده و موجب افزایش سلامتی می گردد. مخلوط کردن آب میوه ها یکی از روش های بهبود کیفیت تغذیه ای محصول نهایی است که با این روش محتوای ترکیبات زیست فعال را با توجه به نوع و کیفیت میوه ها و سبزیجات بهبود می بخشد. این مطالعه با هدف تولید آب میوه تازه و سالم از مخلوط میوه ها و سبزیجات و بررسی ویژگی های ارگانولپتیک و فیزیکوشیمیایی با قابلیت پذیرش مصرف کنندگان انجام شد. فرمول های مختلف از ترکیب آب میوه ها در پنج نوع تهیه شده و در بطری ها پس از پاستوریزاسیون به مدت 9 روز در یخچال جهت تجزیه و تحلیل فیزیکوشیمیایی و ارزیابی حسی نگهداری شدند. تاثیر زمان نگهداری آب میوه ها در 3، 6 و 9 روز بر روی pH، اسیدیته و محتوای اسید اسکوربیک مورد بررسی قرار گرفت. ارزش تغذیه ای و خواص آنتی اکسیدانی بالای آب میوه های مخلوط نشان می دهد که می توانند به عنوان منابع غنی از ترکیبات زیست فعال مورد استفاده قرار گیرند. به جز فرمول ترکیبی 1 بقیه ترکیبات نوشیدنی از لحاظ پذیرش عمومی امکان تولید در مقیاس تجاری را داشت. آب میوه های ترکیبی این مطالعه برای افراد مبتلا به چاقی، فشار خون، سرطان و بیماری های قلبی توصیه می شود، زیرا آن ها نقش بسزایی در پیشگیری از این بیماری ها ایفا می کنند. فرمولاسیون های مورد مطالعه از ترکیبات آب میوه ها و سبزیجات به عنوان منبع غنی از کلسیم، منیزیم، آهن و آنتی اکسیدان ها (اسید اسکوربیک، فلاوونوییدها، فنل های کل) هستند. بنابراین مصرف چنین ترکیبات آب میوه بدن انسان را از چندین بیماری حفاظت می کند.

    کلیدواژگان: آب میوه ها، سبزی، ترکیبات زیست فعال، آنتی اکسیدان ها
  • عبدالعلی گیلانی*، لیلا بهبهانی، جعفر حبیبی اصل، آذرخش عزیزی صفحات 97-107

    بر خلاف عطر و طعم مطبوع برنج های محلی استان خوزستان، تبدیل و پخت آنها ضایعات و لعاب فراوانی تولید می نماید و کیفیت ظاهری مناسبی ایجاد نمی کند. به همین دلیل موقعیت مناسبی در بازار ندارد. در این پژوهش برای مشخص نمودن تاثیر روش نیم پز کردن (پاربویل)، سه رقم برنج مورد آزمایش را تیمار زمان و دمای خیساندن و زمان بخاردهی در ده سطح اعمال نموده، در نهایت نمونه ها تا رسیدن به رطوبت 11-13 درصد (مبنای تر) خشک شدند و فاکتورهای تبدیل و کیفیت در خصوص نمونه ها انجام و با استفاده از طرح کاملا تصادفی تجزیه و مقایسه گردید.. نتایج نشان داد که تفاوت بین تیمارهای مختلف خیساندن و بخاردهی بر خصوصیات ظاهری دانه های برنج، درصد راندمان تبدیل و در نتیجه عملکرد برنج سالم، در سطح احتمال 1 درصد معنی دار شد با افزایش مدت زمان بخاردهی، درصد راندمان تبدیل افزایش یافته و عملکرد برنج سالم بیشتری را به همراه داشت. همچنین طبق نتایج به دست آمده مناسبترین دما و زمان خیساندن و زمان بخاردهی برای رقم عنبربو و چمپا دمای 40 درجه سانتی گراد به مدت 6 ساعت و 30 دقیقه بخاردهی و برای رقم دانیال خیساندن در دمای50 درجه سانتی گراد به مدت 4 ساعت و 30 دقیقه بخاردهی می باشد. و تحت تاثیر این تیمارها راندمان تبدیل افزایش یافته و عملکرد برنج سالم و نیروی شکست(سختی) و مقاومت خمشی بیشتری مشاهده شد.

    کلیدواژگان: برنج، نیم پز کردن، مقاومت خمشی و راندمان تبدیل
  • سید خدارحم موسوی نژاد، امیر شاکریان*، رضا شرافتی چالشتری، ابراهیم رحیمی صفحات 109-120

    گوشت ماهی یکی از مهمترین منابع پروتیینی است که سریعا دچار فساد خواهد شد. لذا هدف از این مطالعه بررسی اثر هم افزایی عصاره های آویشن دنایی و چای سبز بر ویژگی های شیمیایی و میکروبی گوشت ماهی قزل آلای رنگین کمان در زمان نگهداری در حالت انجماد بود. در این مطالعه عصاره هیدرواتانولی برگ چای سبز و آویشن دنایی با استفاده از روش خیساندن استخراج و ترکیبات آنها با روش HPLC شناسایی شدند. عصاره ها در غلظت های 5/0 درصد به صورت تکی و ترکیبی جهت پوشش دهی گوشت ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه ها به مدت 60 روزه در دمای18- درجه سلسیوس در فریزر نگه داری شدند. نمونه ها در فواصل 10روزه از نظر pH ، ازت تام فرار و عدد تیوباربتوریک اسید و شمارش لیستریا منوسیتوژنز و خصوصیات حسی مورد ارزیابی قرار گرفتند. بیشترین ترکیبات موجود در آویشن دنایی و چای سبز به ترتیب تیمول 4/39، کارواکرول 27/36 میلی گرم در گرم و اپی گالوکاتچین گالات 88/105، اپی کاتچین گالات 2/41، اپی گالوکاتچین 55/29 و کافیین 45/29 میلی گرم در گرم بود. نتایج نشان داد که در طی زمان نگه داری، تمام تیمار ها سبب کاهش میزان ازت تام فرار، pH، تیوباربیتوریک اسید، شمارش لیستریا منوسیتوژنز نسبت به نمونه شاهد شدند. همچنین تیمار ترکیبی (5/0 درصدآویشن دنایی و 5/0 درصدچای سبز) بطور معنی داری سبب بهبود ویژگی های میکروبی،شیمیایی و حسی نمونه ها در طی زمان نگه داری شد. بنابراین این عصارها می توانند به عنوان ترکیبات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی در صنایع گوشت مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آویشن دنایی، چای سبز، خاصیت آنتی اکسیدانی، خاصیت ضدباکتریایی، ماهی قزل آلای منجمد
  • محسن مختاریان*، مرجان نوری صفحات 121-139

    جهت ارزیابی پارامترهای ریولوژیکی کنسانتره کدوی تنبل با غلظت های 35، 50 و 65 درجه بریکس و دماهای 35، 45 و oC65، از یک ویسکومتر چرخشی استفاده شد. سپس مدل های ریاضی مختلف شامل اسوالد-دی ال (سیال قانون توان)، بینگهام، کاسون پلاستیک، هرشل بالکلی، کاسون اصلاح شده و سیسکو، به منظور تعیین ویژگی های جریانی کنسانتره کدوی تنبل بکار گرفته شد. نتایج نشان داد که کنسانتره کدوی تنبل در دامنه غلظت و دمای به ترتیب 35-65 درجه بریکس و 35-oC65 دارای رفتار غیرنیوتنی، رقیق شونده با برش (1>n) است. رابطه تنش برشی و آهنگ برشی کنسانتره کدوی تنبل نشان داد که، فقط مدل کاسون اصلاح شده توانست پارامترهای ریولوژیکی کنسانتره کدوی تنبل را توصیف نماید. محاسبات ریاضی نشان داد که پارامترهای ضریب قوام و شاخص رفتار جریان کنسانتره کدوی تنبل به ترتیب وابسته به دما و مستقل از زمان بودند. رابطه آرنیوس نشان داد که انرژی فعالسازی (Ea) کنسانتره کدوی تنبل به دو فاکتور مهم غلظت و گرانروی ظاهری وابسته بوده و در دامنه 076/0 تا mol/kJ 34/20 تغییر می کند. معادلات توانی و نمایی به طور کافی تاثیر غلظت را روی گرانروی ظاهری کنسانتره کدوی تنبل بیان نمودند. با این حال، رابطه نمایی برازش بهتری در توصیف رفتار یاد شده داشت.

    کلیدواژگان: کدو تنبل، انرژی فعالسازی، سیال غیرنیوتنی، کنسانتره، مدلسازی رئولوژیکی
  • شهرام بیرقی طوسی*، غلامعلی گلی موحد، مجید هاشمی، فریده صالحی پور، محبت محبی صفحات 141-161

    تهیه فراورده ‏های اکسترود شده غنی شده با دانه های روغنی و مغزها علاوه بر کمک به تغذیه مصرف کنندگان می تواند به عنوان محصولی جدید مورد استقبال تولید کنندگان نیز قرار بگیرد. اما تولید محصولی با ویژگی های مناسب و مطلوب نیازمند بررسی تاثیر شرایط فرایند بر خصوصیات محصول تولید شده می باشد. در این پژوهش اثر متغیرهای ترکیب خوراک، میزان رطوبت خوراک و سرعت چرخش مارپیچ بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی، تصویری، صوتی و حسی اسنک حجیم حاوی مغز بادام زمینی تولید شده توسط فرایند اکستروژن مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور مغز بادام زمینی به نسبت های 7، 14 و 21 درصد با بلغور ذرت مخلوط گردید و برای رسیدن به رطوبت های 12، 15 و 18 درصد به آن آب افزوده شد. مخلوط حاصل سپس با سرعت چرخش مارپیچ برابر با 120، 150 و 180 دور بر دقیقه، اکسترود گردید وآزمایش های لازم برای تعیین ویژگی های مورد نظر بر روی نمونه های تولید شده صورت گرفت. نتایج حاصل نشان داد افزایش میزان رطوبت خوراک باعث افزایش میزان جذب آب، چگالی ذره ای، سختی، L*، b* و امتیاز های ظاهر و رنگ در ارزیابی حسی و کاهش شاخص انحلال در آب و a* نمونه‏ها گردید. همچنین افزایش سرعت چرخش مارپیچ منجر به افزایش شاخص انحلال در آب، a* و امتیازهای ارزیابی حسی (ظاهر، بافت، طعم و پذیرش کلی) و کاهش میزان انبساط، سختی، L* و b* گشت. از سوی دیگر افزایش چگالی ذره‏ای، سختی و a* و کاهش مقادیر انبساط، تخلخل و L* نمونه‏ها با افزایش نسبت مغز بادام زمینی مشاهده گردید. در نهایت به منظور تولید نمونه بهینه دارای بالاترین نسبت انبساط و روشنایی و کمترین میزان سختی و چگالی و حاوی 14درصد مغز بادام زمینی، میزان سرعت چرخش مارپیچ و رطوبت خوراک ورودی به ترتیب برابر با 120دور بر دقیقه و 20/13درصد پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: اکستروژن، بادام زمینی، رنگ، ارزیابی حسی، بافت
  • فاطمه سیامک، درنوش جعفرپور* صفحات 163-174

    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر استفاده از صمغ کنجاک به عنوان جایگزین چربی بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، ریولوژیکی و حسی خامه کم چرب انجام گردید. بدین منظور مقادیر مختلف صمغ کنجاک در غلظت های 25/0، 5/0 و 75/0 درصد به خامه افزوده گردید و میزان چربی خامه از 30% به 20% کاهش یافت. در این پژوهش آزمون های رطوبت، pH، اسیدیته، بافت، ویسکوزیته ظاهری، پایداری امولسیون، ارزیابی رنگ و ارزیابی حسی صورت پذیرفت و با دو نمونه خامه شاهد کم چرب (20% چربی و بدون صمغ) و شاهد پر چرب (30% چربی) مقایسه گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که جایگزینی صمغ کنجاک باعث کاهش معنی دار میزان رطوبت، اسیدیته و میزان آب انداختگی نمونه های خامه نسبت به نمونه شاهد کم چرب شده است. سفتی بافت و ویسکوزیته ظاهری با افزایش صمغ، به طور معنی داری افزایش پیدا کرده که در این میان، نمونه حاوی 5/0 درصد کنجاک مشابه نمونه شاهد پرچرب بود. همچنین نتایج ارزیابی حسی نشان داد که ارزیابان حسی تفاوتی بین نمونه های حاوی کنجاک و شاهد پرچرب قایل نشدند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که صمغ کنجاک در سطح 5/0 درصد به دلیل دارا بودن خصوصیات فیزیکوشیمیایی مطلوب و ایجاد بافت و طعمی قابل قبول می تواند به عنوان جایگزین چربی برای تهیه خامه کم چرب مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جایگزین چربی، خامه کم چرب، صمغ کنجاک، ویسکوزیته ظاهری
  • بابک کرمی*، یزدان مرادی، عباسعلی مطلبی صفحات 177-185

    در این پژوهش اثر انجماد کند و سریع بر روی اسیدهای چرب و بار میکروبی ماهی تیلاپیای نیلی مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور فیله های ماهی تیلاپیا نیلی (Oreochromis niloticus) به دو روش انجماد کند و سریع منجمد، بسته بندی و در دمای 18- درجه سلسیوس به مدت شش ماه نگهداری شدند. تغییرات اسیدهای چرب و بار میکروبی فیله ها به صورت ماهانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که درصد اسیدهای چرب در زمان نگهداری در سردخانه در تمامی نمونه ها دستخوش تغییرات شد. در نمونه های تازه تیلاپیا نیلی به ترتیب درصد اسیدهای چرب اشباع (SFA) 84/24 درصد، اسیدهای چرب غیر اشباع دارای یک باند دوگانه (MUFA) 14/36 درصد و اسیدهای چرب غیر اشباع دارای چند باند دوگانه (PUFA) 62/38 بود. در ماه آخر نمونه برداری، درصد SFA و MUFA به صورت معنادار افزایش و درصد PUFA کاهش یافت (p <0.05). در تیلاپیا نیلی با انجماد کند و سریع به ترتیب درصد SFA به 90/28 و 38/27، درصد MUFA به 55/39 و 21/38 و درصد PUFA به 56/30 و 22/35 رسید. میزان این تغییرات برای نمونه های حاصل از انجماد سریع نسبت به انجماد کند کمتر بود (p <0.05). همچنین تعداد کل باکتری ها در نمونه تازه 105×2 پرگنه برای هر گرم گوشت (cfu. g-1) بود که با گذشت زمان از تعداد آن ها کاسته شده و در ماه ششم برای نمونه های حاصل از انجماد کند به 102×3 و برای نمونه های با انجماد سریع به صفر رسیده است. این کاهش در نمونه های انجماد سریع به صورت معناداری بیشتر بود (p <0.05).

    کلیدواژگان: تیلاپیا، انجماد سریع، انجماد کند، اسید چرب
|
  • Hassan Bayat*, Morteza Alirezaie Noghondar, Mohammad Hosein Aminifard Pages 1-11

    Perovskia abrotanoides Karel. is one of native medicinally valuable plant, which is important for the presence of significant amount of antioxidant compounds, used for antimicrobial effects among indigenous people in Northeast of Iran. The objective of this study was to investigate the antioxidant activities (AA) and total phenolic content (TPC) and IC50 (by using concentrations of 31.25, 62.5, 125, 250 and 500 ppm, as compared to the standard ascorbic acid) changes in different extraction solvents (methanol, ethanol, hexane and water), extract concentration and plant parts (flower, shoot and leaf) of P. abrotanoides Karel. The wild-growing plants were harvested at full flowering stage, in October 2016, dissected into flower, shoot and leaf tissues, which were dried. Dried and powdered plant materials were extracted by maceration using different solvents. The results showed, that the greatest and the lowest of TPC and AA was obtained in methanolic extract and hexane extract, respectively. Among the different organs, the highest and the lowest TPC and AA were obtained in flower and shoot, respectively. In all solvent extraction, with increasing of concentration from 31.25 to 250 ppm, AA was increased, but showed a slight decrease in the concentration of 500 ppm. The lowest IC50 was observed in ascorbic acid followed by methanolic extract and the highest was obtained in hexane extract. Among different plant parts, the lowest and the highest IC50 were observed in flower and shoot, respectively. It is concluded that P. abrotanoides Karel is a rich source of phenolic compounds. Methanol evaluated as the best solvent for extraction of antioxidant and phenolic compounds.

    Keywords: Antioxidant Activity, Plant Extracts, Perovskia abrotanoides Karel, Total PhenolicContent
  • Masoumeh Ghotbi, Leila Omidvar Langaroudi*, Tayyebeh Hoseini Pages 13-29

    Recently increasing the nutritional value of spaghetti is significantly important. Lentils are a good source of nutrients and protein. They contain high levels of vitamins and have antioxidant properties. In this work, spaghetti was made from semolina, containing 5%, 10%, 15% lentil flour. Rheological, chemical, cooking and sensory characteristics were measured. Rheological evaluations showed that by increasing the lentil, content of dough stability, starch gelatinization, the stability of the hot –formed gel, starch retrogradation, gluten strength increased. According to chemical analysis of spaghetti, increasing the level of lentil improved protein and fibre contents but moisture content did not changed significantly. Also by increasing the lentil, content of ash were increased. Results showed that the addition of lentil flour increased cooking time and cooking loss. Sensorial evaluation showed that the spaghetti enriched with lentil flour up to 5% had very good quality and this blend can successfully be used in nutritionally valuable spaghetti formulation.

    Keywords: Spaghetti, Lentil Flour, Enrichment
  • Abdolvahed Safarzaei, Hamid Sarhadi*, Alireza Dashipour Pages 31-50

    Herbals have effective components such as phenolic, antimicrobial, and antioxidant. There are many methods to extract these compounds include soxhlet, maceration, microwave and ultrasound. Kind of method extraction is effective to quantity and quality material extracted. The aim of this study was survey of ultrasound extraction efficacy in phenolics, antimicrobial and antioxidants of leaves and roots of Capparis spinosa L. Response surface methodology (RSM) and Box–Behnken design were employed for the optimization of two extraction parameters, including extraction time (10, 25, 40 min) and ultrasound power (40, 70, 100 %) by alcoholic extraction. The results showed ultrasound power was more effective factor than time. By increasing of ultrasound power and the time of extraction the yield increased. The optimum extraction conditions for antioxidant and antimicrobial extraction were as follows: extraction time 36 min and ultrasound power 91 percent. Total phenolic content was obtained 25.47 mg/g in leave and 17.24 mg/g in root and IC50 was 9.13 µg/mg in leave and 40.20 µg/mg in root. Minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration were less in coagulase-positive Staphylococcus aureus when compared to E.coli.

    Keywords: Capparis spinosa, Antioxidant, Antimicrobial, Ultrasound
  • Hajar Mahboubi Borujeni, Mohammad Goli* Pages 51-63

    Mayonnaise is an oil-in-water emulsion that is sustained by emulsifying property of egg yolk. But high levels of cholesterol in egg yolk have made scientists try to find an appropriate substitute for it. The purpose of this study was to use pistachio meal milk as an egg substitute and to find the optimal formula for producing mayonnaise. For this purpose, mayonnaise with reduced egg yolk were produced using substitution of pistachio meal milk with egg yolk in 5 levels (0, 25, 50, 75and 100%) and xanthan and Guar gum at 5 levels (0, 0.05, 0.1, 0.15 and0.2%, based on total weight of product) by central composite design response surface methodology. Then, the hardness, adhesive force, adhesiveness, heat stability and physical stability of the samples were evaluated and finally, modeling was conducted. The Coefficientof determination of the obtained models indicated the ability of most models to predict and adapt to the predicted numbers. The sample with 25% meal milk (0.09% gum) and the sample with meal milk 64% (0.15% gum) were introduced as optimal samples. For verifying this prediction, the validation test was carried out and it was found that the samples conformed to the predicted ones in terms of hardness, adhesive force, adhesiveness, physical stability and heat stability and only slight differences were seen. So, it can be concluded that with the help of these two optimal formulas, a mayonnaise with low cholesterol levels and similar properties to the control(including 13% egg yolk) can be produced.

    Keywords: Low-cholesterol Mayonnaise, Pistachio Meal Milk, Xanthan Gum, Guar Gum, Response Surface Methodology
  • Seyyed Mahdi Ojagh*, Shirin Hasani, Maryam Hasani Pages 65-81

    In recent years, the aquatic waste as a source of bioactive peptides has been considered by many researchers. Bioactive peptides require protective methods to increase physical stability and, controlled release and optimize efficacy during oral delivery. The aim of this study was to develop an oral phospholipid nanoliposomal system incorporated with bioactive peptides derived from fish protein hydrolysate of common carp (Cyprinus carpio) with separating fractions of peptide in range of 3 kDa to 30 kDa in chitosan coating (0.5%, 1% w/v) by the alkalase enzyme. The results showed that chitosan coating greatly improved the stability of nano-liposomes. The average particle size was in the range of 333.9- 533.9 nm with a zeta potential of -54.03 to +46.3 and a poly dispersity index (PDI) of 0.2- 0.54 in nano-liposomes. The Encapsulation Efficiency (EE%) values were significantly influenced by changes in the concentration of chitosan and the maximum EE% (72.57± 0.51) was observed in the nano-liposome containing peptide with 3 kDa fractions coated with 1% chitosan. Study on the invitro releasing rate of the peptide showed the effect of the coating on the slower release and peptide stability in nano-liposomes.Physical stability evaluation determined a faster release of the peptide from the liposomes after freezing/thawing and freeze-drying / rehydration processes. The results of long-term storage of nano-liposomes at temperatures of 4 and 20 ° C indicated that chitosan coating increased the stability of nano-liposomes by adding membrane thickness and increasing repulsion between the particles. The results of this study showed that encapsulation of bioactive peptide in the liposomal system could be a useful approach for direct application of peptides with bioactive potential in food and drug industry.

    Keywords: Bioactive Peptide, Nano-liposome, Chitosan, Physical Stability, Alkalase, Release
  • Leila Hooshyar*, Mahnaz Manafi Dizaj Yekan, Hoda jafarizadeh Malmiri, Javad Hesari, SodeifAzadmard Damirchi Pages 83-95

    Fruit and vegetable juices, with antioxidants, vitamins and minerals, are considered to be popular and healthy beverages, which increase health. Mixing of juices is one of the methods for improving the nutritional quality of the final product, which by this method improves the content of bioactive compounds according to the type and quality of fruits and vegetables. The aim of this study was to produce fresh and healthy juice from fruit and vegetable blends, and to study organoleptic and physic-chemical properties with consumer acceptance. Different formulas of the juices composition were prepared in five types and stored in the bottles for 9 days in the refrigerator for physicochemical analysis and sensory evaluation. The effect of fruit juices storage time of 3.6 and 9 days on pH, acidity and ascorbic acid content was investigated. The nutritional value and high antioxidant properties of mixed juices indicate that they can be used as sources of rich bioactive compounds. Except for the compound formula 1 ( carrot 120 gr, orange 130 gr, flaxseeds 15 gr, honey 10 gr, ginger 10 gr, water 115 gr), the rest of the beverage compounds were commercially available in terms of public acceptance. Combined juices this study is recommended for people with obesity, hypertension, cancer and cardiovascular diseases, as they play a significant role in the prevention of these diseases. The formulated compounds from fruits and vegetables are sources of calcium, magnesium, iron and antioxidants (ascorbic acid, flavonoids, total phenols). Therefore, the use of such fruit juices protects the human body from several diseases.

    Keywords: Fruit Juices, Vegetable, Bioactive Compounds, Antioxidants
  • bdolali Gilani*, Leyla Behbahani, Jafar Habibi Asl Azarakhsh Azizi Pages 97-107

    Unlike the pleasant flavor of local rice cultivars in Khuzestan province, its conversion and baking produces a lot of waste and glaze, and does not produce the proper qualities Based on this reason, they have been unable to gain good position in the rice market. In this study, three different cultivars of rice tested were used to determine the effect of half-cooked (parboil) on the time and temperature of soaking and the time of steaming in ten levels and The conversion and quality factors were compared with the samples using completely randomized design and the meanings were compared by Duncan method. The results showed that the difference between different soaking and steaming treatments on the appearance of rice grains, percentage of conversion efficiency and as a result of rice yield Healthy, at a probability level of 1%, with increasing burnout duration, increased conversion efficiency and performance Raised more healthy rice. Also, according to the results, the most suitable temperature and time of soaking and the time of steaming for Anbarbo and Champa cultured at 40 ° C for 6 hours and 30 minutes, and steam for a Danial variety at 50 ° C for 4 hours and 30 minutes. The effects of these treatments increased the conversion efficiency and improved head rice yield, broking force (hardness) and resistance strength.

    Keywords: Rice, Parboiling., Resistance Strength, Conversion Efficiency
  • Seyyed Khodarahm Moosavi Nezhad, Amir Shakerian*, Reza Sherafati Chaleshtori, Ebrahim Rahimi Pages 109-120

    Fish meat is as one the most important source of protein and high spoilage feature. Therefore, the aim of this study was to evaluate the synergistic effects of Thymus daenensis (TD) and Camellia sinensis (CS) hydro-alcoholic extracts on chemical and microbial properties of rainbow trout during frozen storage. In this experimental study, hydro-alcoholic extracts of TD and CS were extracted using maceration method and determined their compounds by HPLC. Extracts in 0.5% concentrations were studied separately and in combination for coating rainbow trout meat. The coated fish fillet was kept at -18 °C for 60 days and subjected to pH-testing, total volatile nitrogen (TVN), thiobarbituric acid (TBA), count of Listeria monocytogenes and sensory evaluation every 10 days. Major compounds in Thymus daenensis and Camellia sinensis extracts were thymol (39.4 mg/g), carvacrol (36.27 mg/g) and epigallocatechin gallate (105.88 mg/g), epicatechin gallate (41.2 mg/g), epigallocatechin (29.55 mg/g) and caffeine (29.45 mg/g), respectively. The results showed that during the storage period, all treatments reduced TVN, pH, TBA, count of L. monocytogenes compared to the control sample. Also, combination treatment (0.5% thyme and 0.5% green tea) significantly improved the chemical, microbial and sensory properties of fish fillet during storage.Therefore, green tea and thyme can be used as antimicrobial and antioxidant compounds in meat industry.

    Keywords: Thyme, Green Tea, Antioxidant Activity, Antibacterial Activity, Rainbow Trout
  • Mohsen Mokhtarian*, Marjan Nouri Pages 121-139

    A rotational viscometer used to evaluate rheological parameters of pumpkin concentate with concentrations of 35, 50, and 65oBrix at respectively 35, 45, and 65oC. Then various mathematical models including Ostwald-de-Waele (power-law fluid), Bingham, Casson plastic, Herschel-Bulkley, Modified Casson and Sisko, which applied to define the flow characteristics of pumpkin concentrate. The results showed that the pumpkin concentrate behaves as non-Newtonian, shear thining fluid (n<1) in concentration and temperature ranges of 35-65oBrix and 35-65oC, respectively. The relationship between shear stress and shear rate of pumpkin concentrate showed that only Modified Casson models could describe the rheological parameters of pumpkin concentrate. Mathematical calculations showed that the consistency coefficient and fluid behavior index parameters of pumpkin concentrate were temperature dependence and time-independent, respectively. The Arrhenius equation showed that the activation energy (Ea) of pumpkin concentrate depends on two important parameters of brix concentration and apparent viscosity and changed from 0.076 to 20.34 (kJ/mol). The power-type and exponential-type equations adequately described the effect of concentration on the apparent viscosity of pumpkin concentrate. However, the exponential-type equation had a better fit for describing of noted behavour.

    Keywords: Pumpkin, Activation Energy, Non-Newtonian Fluids, Concentrate, Rheological Modeling
  • Shahram Beiraghi Toosi*, Gholam Ali Goli Movahhed, Majid Hashemi, Farideh Salehi Pour, Mohabbat Mohebbi Pages 141-161

    The production of extruded products enriched with oilseeds and nuts can be welcomed by producers as a new product in addition to helping to nourish consumers. But the production of a product with appropriate characteristics requires the examination of the effect of process conditions on the properties of the produced product.In this study, the effect of feed composition, feed moisture content and screw speed variables investigated on the physicochemical, textural, visual, acoustic and sensory properties of peanut puffed snacks produced by the extrusion process. For this purpose, the peanuts mixed with corn grits at a ratio of 7, 14 and 21 percent and water added to the mixture to reach a moisture content of 12, 15 and 18%. Then, the resulting mixture extruded at screw speeds of 120, 150 and 180 rpm, at 140 °C, with a die diameter of 2.5 mm. In the next step, the required tests performed to determine the intended properties of all produced samples.The results showed that increased moisture content of the feed increased water absorption, particle density, hardness, L*, b* and appearance and color scores in sensory evaluation and decreased water solubility and a* of the samples. Also, increasing the screw speed led to increase in the water solubility, a* and sensory evaluation scores (appearance, texture, flavor and overall acceptance) and reduced radial expansion, hardness, L* and b*. Increasing the ratio of peanut in the produced samples increased particle density, hardness and a* and reduced radial expansion, porosity and L* of the samples. In order to produce the optimum sample with the highest expansion ratio and brightness and the lowest hardness and density, which contains 14% peanut, the screw speed and feed moisture content calculated respectively for 120 rpm and 13.20% respectively.

    Keywords: Extrusion, Peanut, Color, Sensory Evaluation, Texture
  • Fatemeh Siamak, Dornoush Jafarpour* Pages 163-174

    This study was carried out to determine the effect of using konjac gum as a fat substitute on the physico-chemical, rheological and sensory properties of low-fat cream. For this purpose, different concentrations (0.25, 0.5 and 0.75%) of konjac gum were added to the cream, and the amount of cream fat decreased from 30% to 20%. In this study, moisture, pH, acidity, texture, apparent viscosity, emulsion stability, color evaluation and sensory evaluation were investigated and compared with low fat (with 20% fat and without gum) and high fat (with 30% fat) cream as control samples. The results showed that the replacement of konjac gum significantly caused a decrease in the moisture content, acidity and syneresis amount compared to the low-fat control sample. Texture and apparent viscosity significantly increased with increasing gum, while the sample containing 0.5% konjac was similar to high fat control sample. Also, the results of sensory evaluation showed that panelists did not differentiate between samples containing konjac and high fat control sample. Therefore, it can be concluded that konjac gum at 0.5% can be used as a fat substitute for the preparation of lowfat cream due to its favorable physicochemical properties and acceptable texture and flavor.

    Keywords: Fat Substitute, Low-fat Cream, Konjac Gum, Apparent Viscosity
  • Babak Karami*, Yazdan Moradi, Abbas Ali Motallebi Pages 177-185

    This study is designed to investigate the effects of slow and quick freezing on fatty acids and microbial load of Oreochromis niloticus. Fillets were prepared in groups of slow and quick freezed and were preserved in -18ᵒ centigrade for six months. Changes in Fatty acids amounts and microbial load were monitored every month. Our results indicate statistically significant changes in fatty acid amounts during cold-room preservation in all tested samples. Fresh fillets of O.niloticus contain 24.84 percent of sutured fatty acids (SFAs), 36.14 percent of mono unsutured fatty acids (MUFAs) and 38.62 percent of poly un-sutured fatty acids (PUFAs). However, in the last month of sampling, SFA and MUFA levels significantly increased; whereas PUFA level decreased (p<0.05). In slow and quick freezed O.niloticus, SFA increased to 28.90% and 27.38%, MUFA reached 39.55% and 38.21%, and PUFA decreased to 30.56% and 35.22%, respetively. Changes in fatty acid levels were significantly less severe in fillets with quick freezing method (p<0.05). The results of total count indicate that quick freezed samples had lower numbers of microbial load in comparison with slow ones (p<0.05).

    Keywords: Tilapia, Quick Freezing, Slow Freezing, Fatty Acid